In Volle Vrijheid In Opdracht Werken

Deel dit bericht

Het lijkt tegenstrijdig; iemand betaalt je om iets in opdracht te maken en je hebt de volle vrijheid om te bepalen wat dat wordt. Voor mij leek dat onmogelijk en was zelfs de reden om te stoppen met mijn werk als freelance marketeer & webbouwer. Ik stortte me op mijn andere passie: schilderen. Niet wetende dat die switch mij de ultieme werkwijze voor mijn ‘oude werk’ zou geven.

Kunst maakte ik in alle vrijheid, gewoon wat ik zelf op voelde komen, intuïtief en vol plezier. Totdat ik vragen kreeg om iets in opdracht te maken. Dat wimpelde ik eerst nog snel af maar na verloop van tijd begon ik me toch af te vragen hoe ik mijn vrijheid tijdens het creëren zou kunnen behouden én in opdracht zou kunnen werken.

Ik kwam tot de conclusie: het draait allemaal om angst en zekerheid. De opdrachtgever wil niet voor iets betalen waarvan hij de uitkomst niet weet dus gaat alles al uit zitten denken: geen vrijheid voor mij. En ik wil geen risico lopen op dat een opdracht niet betaald wordt dus ik wil een uitgebreide briefing….

Wat als ik mijn eigen angst aan de kant kan zetten?

En wat als ik daarmee mezelf het allergrootste cadeau ooit geef: Vrijheid! En zo begon het dat ik opdrachten aannam waar de opdrachtgever puur aangaf in grote lijnen (en dan bedoel ik echt grote lijnen) wat hij aan zijn muur wilde. En ik startte dan in complete vrijheid aan een nieuw schilderij. Met als belangrijke afspraak; Geen aankoop verplichting! Hierdoor kon de opdrachtgever mij zonder al teveel moeite helemaal vrij laten én ik ging iets creëren dat ik echt voelde en in geloofde. Mocht iemand het niet willen dan wist ik dat ik iets gemaakt had wat ik echt mooi vond en dan wel op een andere manier kon verkopen. Het resultaat: van alle opdrachten heb ik er ooit twee gehad die iets anders wilde en toen een ander schilderij van me kochtte! En die twee schilderijen die ik dus in opdracht had gemaakt en niet verkocht had, die werden door iemand anders aangeschaft.

Kan ik een website bouwen zoals ik een schilderij maak?

Een aantal jaren later kwam ik iemand tegen die heel graag wilde dat ik een website voor haar bouwde. In eerste instantie voelde ik veel weerstand, ik had geen zin in een opdracht. Maar toen dacht ik: zou ik die website net zo kunnen maken als een schilderij?

Ik vroeg haar om met mij een experiment aan te gaan. Ik zou met haar gaan bespreken wat ze in de wereld kwam zetten, beelden, woorden en kleuren die bij ons beide te binnen schoten noteerde ik en zo brainstormde we vrij over haar missie. Ik ging aan de slag met een eerste opzet. En hierin gebruikte ik dezelfde werkwijze, ik zou in korte tijd een eerste opzet maken, de home; haar verhaal, de kern. En als dat zou passen gingen we daar door op bouwen. Maar! Als dat niet zou passen dan zouden we stoppen en was ze me niet verschuldigd.

Ja precies, ik besloot risico te lopen met deze werkwijze, ik bedoel een eerste opzet van een website die iemand niets vindt, die kan ik niet aan iemand anders verkopen. Het werk zou ik dan voor niets hebben gedaan. Maar ik wist inmiddels dat om echt iets moois te kunnen maken het van levensbelang was dat ik mijn vrijheid kon behouden.

Vertrouwen & in verbinding met je klant

Een risico trouwens dat helemaal niet zo groot is als ik werkelijk in verbinding ben met de ander. Dan kon ik haarfijn aanvoelen waar het wel of niet ging werken. Ik moest dus echt gaan vertrouwen op mijn eigen intuïtie en oprecht met de ander in gesprek blijven. En altijd eerlijk blijven; nooit vanuit financieel gewin dan toch maar een opdracht aannemen of doorgaan op iets waar het niet goed voelde.

En daar heb ik geen spijt van gehad! Inmiddels ben ik een jaar verder waarbij ik puur op deze manier heb gewerkt. Ik heb maar één keer gehad dat ik zelf voelde; dit wordt hem niet waarop ik de opdracht (na 8 uur werken) terug heb gegeven zonder iets in rekening te brengen. Inmiddels is dat een hele goede klant geworden op een heel ander gebied.

Maar naast het ‘ondernemers’ resultaat is er nog een veel grotere beloning: ik heb mezelf een werkwijze cadeau gedaan waarmee ik trouw kan blijven aan mezelf, dichtbij mijn gevoel kan blijven en altijd oprecht kan blijven. Iets dat ik altijd zo belangrijk heb gevonden maar door een verkeerde prioriteit (zekerheid, geld) dacht niet te kunnen in een zakelijke relatie. Dat wat ik altijd al voelde wordt bevestigd: als je gaat voor de verbinding, voor het volgen van je hart en intuïtie, word je rijkelijk beloond!

Ik beval van het heelal

Werkelijk in overgave een leven laten ontstaan dat je stoutste gedachten te boven gaat? Wil je weten hoe dat er real life, rauw en ongecensureerd aan toe gaat? Ik neem je in dit waargebeurde verhaal mee op deze ontdekkingsreis die gaat over vrijheid, verbinding en creatie kracht.

Meer berichten