Ik vind het maar een raadsel hoe jij AAN gaat staan… heb je tips?

Deel dit bericht

Ik kreeg deze vraag van een lezer en dacht gelijk: “Wat een goeie vraag! Daar ga ik een post aan wijden.” Bij deze 😉

AAN, ik gebruik dat woord vaak in mijn boek om te schetsen dat ik voel dat ik leef, dat ik de levensenergie als een kolkende rivier door mijn lichaam heen voel stromen. Als ik AAN sta dan voel ik me helemaal in-tune met mezelf, alles gaat in een flow, niets kost moeite, tijd verdwijnt en ik creëer zonder na te denken..

Fantastisch hè? Voor de goede orde, ik zit daar ook heel vaak, helemaal niet. Dan schiet ik in volle angst de bocht uit, stuiter ik mezelf bijna een hernia in diepgevroren kuilen en kan ik trappen wat ik wil maar kom ik werkelijk geen centimeter vooruit en doet aan het eind van de dag mijn hele lijf pijn.

De Stroom Van Het Leven

AAN staan dus, meegaan met de stroom van mijn leven, dat is een stuk fijner. Maar hoe kom je daar?

Om dit te kunnen ervaren moet je contact maken met dat wat jou drijft, wie jij in essentie bent en wat jou AAN zet. Dus de vraag is: kun jij jezelf al helemaal voelen? Voel jij je verbonden met wie jij bent?

Die verbinding is niet voor iedereen zo toegankelijk. Zo stond mijn bescherming, door trauma in mijn jeugd, behoorlijk op standje code rood. Beschermen tegen de buitenwereld betekent vaak ook niets meer voelen. Want zolang je niets voelt, lijkt het veilig. Afgesloten van alles, betekent ook afgesloten van jezelf.

Ik had me dus ook weer eerst veilig te voelen voordat ik mijn innerlijke wereld met alle bijbehoren emoties weer durfde toe te laten. Pas dan kon ik weer ervaren wie ik in essentie was.

Bescherming Afpellen

En dat vraagt om kleine stappen. Je kunt dit niet in een middagje oplossen. De bescherming zit er niet voor niets en hij zit diep verankerd. Het zenuwstelsel kan door het minste of geringste getriggerd worden. En dan staat er nog maar een ding AAN; je bescherming en een fel knipperend waarschuwingssysteem.

Dit hele proces gebeurt allemaal in je lichaam.

En hier zit dan ook de sleutel, hier kun je helen, openen, ontdekken, de AAN knop vinden. En dat hoef je gelukkig in dit leven niet allemaal alleen te doen. Er zijn verschillende manieren van lichaamswerk die je hierbij heel mooi kunnen ondersteunen.

Zo neem ik je in het boek mee in mijn ervaringen met ademwerk, meditatie en psychedelica. Al deze sessies hebben mij dichter bij mezelf gebracht. Beschermingslagen afgepeld, kleine doorkijkjes gecreëerd naar eerst kleine glimpsen van mezelf.

Maar ik heb bijvoorbeeld ook lichaamswerksessies gedaan waarbij mijn lichaam weer leerde ontspannen (en als je werkelijk kunt ontspannen wordt de bescherming ook zachter). Zo heb ik prachtig werk gedaan met Maria van den Dool.

Daarnaast heb ik ook veel baat gehad bij persoonlijke healing code- en energieroutine oefeningen opgesteld door energetisch geneeskundige Els Botman. Jarenlang heb ik elke dag die oefeningen gedaan waardoor mijn zenuwstelsel rustiger werd en de bescherming weer begon af te nemen.

Wat ik ook een aanrader vind zijn de mooie adem- en innerlijk kind meditaties van Lars Faber. Die maken dat ik verdriet van vroeger liefdevol los kan laten waardoor deze oude pijn niet steeds de bescherming weer aan gooit. Zodat ik weer liefde voor mezelf kan voelen.

In mijn geval hielp de kunst me ook om woorden of beelden te geven aan mijn innerlijke zelf, de informatie over wie dat was. En ook dat hielp me dus om meer in verbinding te komen met mezelf.

Kortom, een proces dat denk ik mijn hele leven blijft doorgaan en elke keer weer een nieuwe sluier op licht. Waardoor AAN gaan steeds vaker gewoon mijn staat van zijn is. Leven, aanwezig in mijn lijf en bewust van wie ik ben. Heerlijk is dat!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Wat doe jij om helemaal in de flow van jezelf te komen? Hoe ga jij AAN? Welke tips zouden jullie de vraagstelster geven? Je kunt hier reageren of reacties lezen onder de Facebook post >

En lieve lezers van deze post, realiseer je bij de antwoorden die straks hieronder verschijnen: alles is waar! Voor of tegen, positieve of negatieve ervaringen, tips uit alle hoeken & gaten van persoonlijke ontwikkeling. Ieder ervaart dit vanuit zijn eigen perspectief. Alles is waar! Jij hebt dus te voelen wat klopt voor jou en als dat nog niet lukt, dan wordt het experimenteren totdat je het wel kunt voelen 😉

Let the magic begin!

Ik beval van het heelal

Werkelijk in overgave een leven laten ontstaan dat je stoutste gedachten te boven gaat? Wil je weten hoe dat er real life, rauw en ongecensureerd aan toe gaat? Ik neem je in dit waargebeurde verhaal mee op deze ontdekkingsreis die gaat over vrijheid, verbinding en creatie kracht.

Meer berichten

Je Hart Volgen

Voorbij de Programmering: Leven vanuit Jezelf

Heb je weleens echt gevoeld wie je was, helemaal los van alles? Jezelf kunnen bevrijden van de opgelegde kaders, ongeschreven regels en oordelen. Zodat je werkelijk kon voelen wat waar is voor jou.

Je Hart Volgen

Thuiskomen

Een thuis gevoel waar geen dak of muren van steen