De Ravijn tussen je Hart volgen & Geld verdienen

Deel dit bericht

Het is één ding om je hartsverlangen te voelen, het lijkt ronduit onmogelijk om daar ook van rond te komen in de huidige maatschappij. Hoe ga je toch het leven leiden dat voor jou zo kloppend voelt?

Heb je ook weleens zo’n moment gehad dat je opeens glashelder voelde wie je werkelijk was? Dat alles leek weg te vallen en je wist: dit is dus de bedoeling, dit heb ik te doen! En dat je dan de volgende dag radeloos uitschreeuwde: “Maar hoe dan?!”

Ik voelde het zelf voor het eerst tijdens mijn opleiding. We deden een oefening waarin we tegenover de ander moesten gaan zitten en vanuit pure liefde de verbinding moesten aangaan. Konden we de ander zien? Voelen vanuit onvoorwaardelijke liefde? En kon je vanuit die staat van zijn, de vraag van diegene voor je ‘beantwoorden’? Ik zeg het tussen aanhalingstekens, want het was geen beantwoorden of oplossen in de rationele zin. Het was een aanwezig zijn waarbij het hoofd was uitgeschakeld. In die overgave kwam ik in een staat van onvoorwaardelijke liefde waarin ik die ander in zijn volle potentie kon zien. Als vanzelf leek ik dit te kunnen vertalen naar woorden & beelden. Door dit te delen bracht ik de ander als het ware thuis bij zichzelf. In dat moment was het glashelder: dit is wat ik te brengen heb.

Maar dan?

Kijk, dit ervaren in de veilige setting van de opleiding is één. Maar dan? In mijn geval; ik was een marketeer, ik werkte op kantoor. Deze ervaring had niet verder van mijn huidige realiteit af kunnen staan. Hoe ging ik dit integreren? Hoe ging ik hier mijn werk van maken? Kon ik hier mijn geld wel mee verdienen dan?

Het waren echter de verkeerde vragen, die me uiteraard wel dagelijks bezig hielden. Het ging namelijk niet om Hoe of Wat. Wat ik voelde dat ik te doen had was nu eenmaal niet direct in een vacature titel of onderneming te vatten. Het was veel meer een staat van zijn. Een aanwezigheid, waarbij ik puur moest zijn wie ik was en dat was het. Geen handvatten of toekomstplaatje om je aan vast te houden, er werd van me gevraagd om er in volle overgave in te stappen zonder enig idee over hoe dat dan zou uitpakken.

Ik kan je inmiddels garanderen; als je echt gaat en durft, dan ontstaat een leven dat jij nu niet kan bedenken (want dat kun je namelijk letterlijk niet). Een leven waarin je je vrij voelt om helemaal te zijn wie je werkelijk bent, waar je als vanzelf met de stroom mee kunt bewegen en het leven echt gaat leven. En ja, daar kan je dan ook gewoon geld mee verdienen.

Maar!….

…om zo te kunnen leven vraagt om een grote omschakeling, van ‘doen en beredeneren’ naar ‘zijn en vertrouwen’. En dat is zeker in het begin, als je nog mega sceptisch over het randje van die afgrond tuurt, rete-spannend! Dat begin vraagt om alle moed en overgave die je in je hebt. Om een hele sterke ‘Ja’ en pure nieuwsgierigheid naar nieuw en onbekend terrein. Alles uit de kast zodat je toch die eerste stap durft te zetten.

Geef jezelf de ruimte om te falen!

Ik weet hoe moeilijk het is om dit te gaan doen! Dat vallen en opstaan is echt met modder in je haar en bloed op je knieën. Nee dat hart volgen is zo Instagram pastel nog niet. Je moet jezelf letterlijk de ruimte geven om te experimenteren, neem je angsten ook serieus en ga ze niet krampachtig zitten negeren.
Ik heb jarenlang tegen mezelf gezegd: als je wil mag je terug, als je wil mag je terug. Ik stond mezelf toe om gewoon weer een opdracht of zelfs een baan aan te nemen als ik het echt zou willen, ik mocht terug naar Nederland als ik dat voelde. Ik ben twee keer heen en weer geëmigreerd, heel onpraktisch kan ik je vertellen maar het was nodig voor mij om de ruimte te voelen dat alles mocht. Dat niets goed of fout was.

Dat is ook zelfliefde, jezelf alle ruimte en tijd geven die er nodig is én erbij blijven, blijven voelen wat waar is voor jou! Met nadruk op jou, wat voor jou goed is, is dat misschien voor een ander helemaal niet. Bevestiging zoeken in je omgeving is dan ook dodelijk, die kunnen enkel vanuit hun eigen angsten & waarheid terug spiegelen aan je. Dat ben jij niet, dus don’t go there! Het antwoord zit in jezelf. Terug blijven gaan naar dat ware gevoel van binnen, trouw beloven aan jezelf en weer doorgaan met leven.

Alles wat je nodig hebt is een vonk

Wat mij (nog steeds) enorm helpt is telkens weer opnieuw contact maken met die ervaring waarvan ik weet dat die klopte. Ik visualiseer dat moment, voel hem opnieuw in mijn lijf en laat even toe om te voelen hoe groot mijn potentieel is als ik er volledig in durf te zakken. Als ik daar ben voel ik dezelfde bevrijding, een glimlach op mijn gezicht, ontspanning in mijn lijf. Ik voed als het ware elke cel in mijn lijf met deze herinnering en energie.

Dit herhaal ik elke dag, het zit in mijn ochtend routine, al is het maar 5 minuten per dag. Hiermee zet ik voor mezelf een duidelijke intentie: dit is belangrijk voor mij. Het mooie is, dit is het enige wat ik hoef te doen. De rest gebeurt vanzelf; I’m not in control namelijk, echt helemaal niet! Hoe graag ik dat soms ook denk te willen.

Want die 5 minuten hebben impact! Opeens ontmoet ik steeds meer nieuwe mensen die het vuur in mij aanwakkeren. Krijg ik steeds meer opdrachten en klanten die me weer de mogelijkheid geven om nog meer in mijn essentie te stappen. En steeds vaker voel ik gewoon wat de volgende stap is en durf ik die ook te volgen. Hierdoor bouwen de ervaringen zich steeds sneller op en daarmee ook mijn vertrouwen. Het voelt nu opeens helemaal zo onbereikbaar niet meer en daar zit het omslagpunt; het voelt nu als een weten en die ravijn tussen mijn hart volgen en geld verdienen? Blijkt nu een greppel waar ik met gemak overheen kan springen.

photo credit: Holger Link on Unsplash

Ik beval van het heelal

Werkelijk in overgave een leven laten ontstaan dat je stoutste gedachten te boven gaat? Wil je weten hoe dat er real life, rauw en ongecensureerd aan toe gaat? Ik neem je in dit waargebeurde verhaal mee op deze ontdekkingsreis die gaat over vrijheid, verbinding en creatie kracht.

Meer berichten

Je Hart Volgen

Voorbij de Programmering: Leven vanuit Jezelf

Heb je weleens echt gevoeld wie je was, helemaal los van alles? Jezelf kunnen bevrijden van de opgelegde kaders, ongeschreven regels en oordelen. Zodat je werkelijk kon voelen wat waar is voor jou.

Je Hart Volgen

Thuiskomen

Een thuis gevoel waar geen dak of muren van steen